Emma Boxill har dværgvækst – stil dit spørgsmål her

Livechatten opdateres ikke længere.

- Kan du køre bil? Bor du så i en almindelig lejlighed? Kan du bookes til en polterabend? Hvad med sex? Hvordan ser dit underliv ud?

Spørgsmålene kan være mange, når man lever med dværgvækst. Det oplever de fire medvirkende i TV 2 Echos program 'Ja, jeg er dværg!'.

Det samme gør 32-årige Emma Boxill, der også har dværgvækst.

Hun har derfor besvaret spørgsmål her i livechatten. Hendes svar kan læses nedenfor.

Vil du blive endnu klogere på, hvordan det er at være ung og leve med dværgvækst, kan du se programmet ’Ja, jeg er dværg!’ mandag klokken 20.40 på TV 2 Echo eller på TV 2 PLAY, når det passer dig.

Livechatten lukker

Livechatten lukker her.

 Vil du blive endnu klogere på, hvordan det er at være ung og leve med dværgvækst, kan du se programmet ’Ja, jeg er dværg!’ mandag klokken 20.40 på TV 2 Echo eller på TV 2 PLAY, når det passer dig.

Tak for at læse med. 

Tusind tak for jeres gode spørgsmål

Vi når ikke flere spørgsmål i denne omgang, men mange tak for alle jeres gode spørgsmål. Jeg håber, at det giver et bedre indblik i mit liv, og i hvordan jeg ser på tingene.

Husk, at det ikke nødvendigvis gælder for andre med dværgvækst. 

Til sidst vil jeg bare sige: Husk, at være sød ved andre og behandle dem, som du gerne selv vil behandles. Vi har dværgvækst, men vi er først og fremmest bare mennesker. 

Mvh Emma Boxill 

Dværg eller dværgvækst?

Spørgsmål

Mathias:

Hej Emma Foretrækker du ordet “dværg” eller “væksthæmmet”? Og ved du hvad nogle andre med samme handicap som dig har af præferencer? God aften

Svar:

Hej Mathias

Personligt foretrækker jeg at bruge "dværgvækst". Jeg siger selv, jeg "har dværgvækst" og omtaler sjældent mig selv som "dværg". Det svarer lidt til austist/autisme. Altså, om det er noget, man er, eller noget man har - og hvor meget man vil lade det definere sig. 

Mvh Emma Boxill 

Dværgvækst kan sætte sig på sidebenene

Spørgsmål

Emma:

Spiser man mindre, hvis man er dværg, end hvis man er almindelig højde?

Svar:

Hej Emma,

Jeg gør ikke, og det kan også ses. Jeg ved, at det ofte kan være en bivirkning ved dværgvækst, at vi også bliver overvægtige, fordi vi reelt set har samme appetit og mavestørrelse, men fordi vi måske ikke kan bevæge os på samme måde som folk med almindelige højde, så tager vi på, og det kan derfor også være sværere at tabe sig. 

Mvh Emma Boxill 

Ikke fuld adgang til Tivoli

Spørgsmål

Anna:

Må du godt prøve alle forlystelser i f.eks. Tivoli, selvom du er for lav til nogle af dem?

Svar:

Hej Anna

Nej, det må jeg ikke. Det er af rene sikkerhedsmæssige årsager. Man skal have en bestemt højde til nogle forlystelser - og det er jo kun godt, at det bliver overholdt. 

Mvh Emma Boxill 

Nogle børn tror, at jeg også er et barn

Spørgsmål

Alma og saga (7 og 5 år):

Er der nogen som tror at du er et barn? Kan du godt lide at være lav? Spørger folk på dit arbejde om du er et barn?

Svar:

Hej Alma og Saga

Ja, der er nogle gange nogen børn, der tror jeg er et barn eller spørger, om jeg virkelig er en voksen. Jeg kan godt lide at være lav - jeg har aldrig prøvet andet. 

Mvh Emma Boxill 

Man må altid gerne hjælpe mig

Spørgsmål

Nikolaj:

Skal man spørge om du har brug for hjælp, i f.eks. et supermarked, eller skal man gå ud fra, at du selv beder om hjælp?

Svar:

Hej Nikolaj

Personligt tager jeg hellere end gerne i mod hjælp, og ellers beder jeg også om hjælp til at nå noget. Det er bare nemmere, og jeg kommer hurtigere hjem med mine indkøb. Jeg er blevet spurgt af andre flere gange, hvis jeg står og kigger. Nogle gange har jeg haft brug for det, andre gange har jeg bare kigget efter, hvor tingene står eller ledt efter noget. Det er kun dejligt med hjælpsomme mennesker. 

Mvh Emma Boxill  

Det gør ikke nødvendigvis fysisk ondt at have dværgvækst

Spørgsmål

Mia:

Hejsa Hvor er du sej, at du stiller dig op, og lader folk spørge løs! Som barn fortalte min mor mig, at folk med dværgvækst har mange smerter af selv samme årsag. Er det mon sandt?

Svar:

Hej Mia

Det kan også godt være sandt. Jeg har først selv oplevet det som voksen. Jeg har i flere år haft problemer med min ryg på grund af dværgvæksten, og derfor blev jeg opereret sidste år, og det hjalp heldigvis. Så nu har jeg ikke så mange smerter dagligt, men bliver stadig nemmere øm og træt i min ryg især. Jeg skal sørge for at træne ved min fysioterapeut og få behandlinger, og så har jeg ikke så store smerter eller problemer til dagligt. 

Mvh Emma Boxill 

Jeg er min egen ekspert

Spørgsmål

Johanne:

Hej Emma. Oplever du at sundhedsfaglige mangler viden og/eller forståelse for de ting, der nu kan medfølge dværgvækst? Sejt, at du er her til at svare spørgsmål.

Svar:

Hej Johanne

Ja, det gør jeg ofte. Men omvendt oplever jeg også, at de gør virkelig meget for at blive klogere og undersøge tingene. Min egen læge lytter meget til mig, og som hun siger, jeg er min egen ekspert, og derudover bliver jeg så sendt til specialister, taget op på konference og undersøgt nærmere, når der er brug for det.

Mvh Emma Boxill 

Du skal ikke sætte dig på hug

Spørgsmål

Mette :

Hvordan respekterer man bedst en person med dværgvækst, når man taler sammen? Sætter man sig ned på en stol, så man er nærmere øjenhøjde eller det lige meget. Jeg føler lidt, at det nemt kan opfattes som nedværdigende at stå op og kigge/tale ned, mens personen med dværgvækst står og kigger op på mig.

Svar:

Hej Mette

Jeg vil personligt allerhelst have, at man bliver stående, hvis vi i forvejen står op. Lad være med at sætte jer på hug, på en stol eller andet. Jeg kan sagtens høre og se dig. Så ja, for mig er det nedværdigende - selvom jeg godt ved, det er gjort i bedste mening. Jeg har faktisk før bedt folk om at rejse sig, fordi jeg ikke kan lide det, hvis de sætter sig på hug eller knæ. 

Mvh Emma Boxill 

Ingen partnere med dværgvækst

Spørgsmål

Cecilie:

Blot af ren nysgerrighed :) Har du haft seksuel aktivitet med en der ikke har dværgvækst?

Svar:

Hej Cecilie

Ja, det har jeg. Jeg faktisk ikke haft andet end sex med mænd, der har almindelig højde. 

Mvh Emma Boxill 

Man må gerne kigge, men ikke glo

Spørgsmål

Anne:

Jeg kan godt komme til at kigge, ikke stirre, på en med dværgvækst, hvor det virker som en naturlig reaktion, for der er intet ondt ment o det. Men ja, det må være forfærdeligt hvis det er alle, der gør det. Hvad kan du råde mig til?

Svar:

Hej Anne

Det er jo helt menneskeligt og naturligt. Jeg kigger også selv på andre - særligt hvis der er nogen, der skiller sig ud. Men forskellen ligger for mig i, om man kigger og observerer og tænker: "hov, der er noget, der stikker ud fra mængden", eller om man glor, peger eller tager billeder og videoer. Og ikke mindst hvordan det gøres, og om jeg bliver mødt af et smil og et "hej" samtidig. For så smiler jeg selvfølgelig igen og hilser.

Mvh Emma Boxill 

Ingen ministole til mig

Spørgsmål

Max:

Kan du sådan sidde på almindelige stole eller findes der special lavede stole til folk med dværgvækst?

Svar:

Hej Max

Ja, det kan jeg godt, men det kan godt være lidt svært at komme op, hvis stolen er meget høj. Jeg har hjemme i min egen lejlighed ikke små stole eller møbler. Sådan kan jeg bedst lide det, og det fungerer okay i forhold til min højde. 

Mvh Emma Boxill 

Alt fungerer, som det skal

Spørgsmål

Sofie:

Føler du i din hverdag, at “normale ting”, såsom at børste tænder, tage tøj på og ordne hår, bliver besværliggjort af din dværgvækst?

Svar:

Hej Sofie

For mig, nej. Det gør det ikke. Jeg har fuld funktion i hele min krop, arme, ben og fingre, så det er ligeså nemt som for mange andre, vil jeg gå ud fra. 

Mvh Emma Boxill 

Sex er sex - også for mig

Spørgsmål

Thomas:

Sex og samliv. Hvordan fungere det i praksis. Tænker i forhold til kæresteforhold og aktivt sexliv?

Svar:

Hej Thomas

Sex er sex. Og jeg tænker umiddelbart, at mit sex- og samliv fungerer på helt samme måde som mange andres. Noget fungerer for nogen og ikke for andre, så tilpasser man sig og finder ud af, hvad der virker og tilfredsstiller begge parter. Så længe der er accept, god kemi og lyst, så er alt godt. 

Mvh Emma Boxill 

Dværge kan spille nisser og trolde - men de kan også spille hovedrollen i en romantisk komedie

Spørgsmål

Anders:

Synes du at det er okay at film og spil har fantasy-dværge med langt skæg og skotsk accent eller skal droppe det helt så alle dværge være rigtige dværge?

Svar:

Hej Anders

Jeg er nok lidt splittet. Jeg synes, det er okay, at dværge kan være et fantasy- og fabelvæsen i film, serier og spil, hvor det jo giver mening. Men jeg synes også, at personer med dværgvækst skal castes til andre roller, hvor det slet ikke har betydning, at rollen har dværgvækst. Generelt ønsker jeg langt større repræsentation af personer med handicap eller anderledes udseende, så det hele kan normaliseres, og så dværge for eksempel ikke kun ses af den brede befolkning som et fantasivæsen. 

Mvh Emma Boxill 

Sammen står vi stærkere

Spørgsmål

Aisha:

Hej Emma. Det er da forfærdeligt, hvad folk kan finde på at sige/gøre, når de møder folk, der ikke ser ud som gennemsnittet. Hvad synes du, er det bedste, man kan gøre, hvis man oplever andre mennesker (fx med dværgvækst) blive behandlet dårligt? Mvh. Aisha

Svar:

Hej Aisha

Det er jeg helt enig med dig i, og desværre gælder det jo ikke kun, når man har et andet udseende, men også ved seksualitet, hudfarve og så videre. Det bedste man kan gøre er at sige fra overfor andres opførsel og støtte dem det går ud over. Jo flere der aktivt siger fra og går mod dem, der ikke kan finde ud af at opføre sig ordentligt desto bedre. Sammen er vi jo stærkest. 

Mvh Emma Boxill 

Jeg er lille, men jeg er ikke dum

Spørgsmål

Ninja:

Emma, jeg er en kvinde på 153 og jeg oplever mange fordomme som “en lille kvinde”. Hvad er den værste fordom du har oplevet?

Svar:

Hej Ninja

Det værste er helt sikkert, hvis folk tror, at jeg ikke kan se eller høre og forstå og dermed opfatter mig som dum eller uintelligent. Jeg ser og hører alt og forstår uden problemer folks ord, blikke, pegen og ikke mindst og allerværst, når de filmer eller tager billeder. 

Mvh Emma Boxill 

Jeg er faktisk mest til høje mænd

Spørgsmål

Nikolaj:

Ville du foretrække en partner på "almindelig" størrelse, eller ville du foretrække en partner på din egen størrelse?

Svar:

Hej Nikolaj

Jeg vil foretrække en mand, der har almindelig højde. Eller det er i hvert fald det, jeg ubevidst går efter, og samtlige mænd jeg har haft kontakt med har været minimum 170 centimeter og oftest en del højere. Det er nok bare det, jeg kan lide og falder for. 

Mvh Emma Boxill 

Ville hellere kunne flyve end at være højere

Spørgsmål

Josefine :

Hej Emma, er også dværg. Hvis du kunne vælge din højde, hvor høj vil du så være?

Svar:

Hej Josefine

Ej hvor sjovt, det er en god klub at være i. Jeg er ret tilfreds med min højde. Jeg er 138 og har ikke fået væksthormoner eller benforlængelse. Jeg tror egentligt ikke, at jeg ville ændre så meget ved min højde. Jeg har aldrig ønsket ikke at have dværgvækst, og faktisk plejer jeg at sige, hvis jeg fik et ønske ved en fe, så ville det aldrig falde mig ind, at det ønske skulle være at være normalhøjde. Jeg ville hellere kunne flyve eller have evnen til at gøre ting med tankenskraft. 

Mvh Emma Boxill