TV 2 møder Pussy Riot: - Jeg tror ikke, alle er klar over, at situationen kan blive meget værre

Vi bør i Vesten frygte Putin mere end nogensinde, siger den russiske aktivistgruppe til TV 2 Echo.

”Virgin Mary, Mother of God, banish Putin”

“Virgin Mary, Mother of God, be a feminist”

Med disse ord stormer fire russiske kvinder, iklædt hjemmeklippede, farverige balaklavaer, Moskvas ikoniske Frelserkirke i 2012.

Få timer senere lægger kvinderne bag – det feminist-aktivistiske kunstkollektiv Pussy Riot – aktionen ud på nettet som en musikvideo med titlen 'Punk Prayer', hvor de beder Jomfru Maria træde i karakter som feminist og befri Rusland fra daværende præsidentkandidat Vladimir Putin.

Billederne og musikvideoen gik viralt, og hele verden talte om Pussy Riot.

Jeg tænker simpelthen ikke over chancerne for at blive forgiftet.

Maria Aloykhina, aktivist i Pussy Riot

Maria Alyokhina var én af frontkvinderne, der deltog i aktionen, og hun blev efterfølgende anholdt og idømt to års fængsel.

Der har hun siddet mange gange siden, og det var også fra sin fængselscelle, at hun fandt ud af, at Rusland havde invaderet Ukraine.

Mere end ti år efter hendes første aktion møder TV 2 Echo Maria Alyokhina i en nydelig have ved kunstmuseet Louisiana.

De har netop slået dørene op for en udstilling om Pussy Riot, deres oprør og ikke mindst de store konsekvenser, deres aktioner har haft.

- Jeg forstår fuldstændig, at det kan være svært at forstå, at folk dør, og der er en krig i Ukraine, når vi sidder i en have her i Danmark, men det er så ægte, siger Maria Alyokhina.

"Hvis de ikke er bange, hvordan kan jeg så være det?"

Efter mange års systemkritik i Rusland flygtede hun sidste år til Europa af frygt for sit liv. Men siden gruppens oprettelse i 2011 har hun og Pussy Riot ikke set sig tilbage, og protesterne fortsætter fra Europa.

I disse år har de råbt op om antikrigsbudskaber med støtte til Ukraine.

Selvom der med mellemrum dukker historier op om flere af Putins kritikeres fatale skæbner med flystyrt, forgiftning eller dødelige uheld – ikke kun inden for Ruslands egne grænser – så er Maria Alyokhina ikke bange for, om hun er den næste i rækken.

For frygt er helt ubrugeligt, siger hun.

- Jeg tænker simpelthen ikke over chancerne for at blive forgiftet. Det er ikke grund til at stoppe, for folk dør i Ukraine, og der er en krig, der foregår.

- Hvis de ikke er bange, hvordan kan jeg så være det?

En trussel mod hele Europa

Gennemgående for alle Pussy Riots feministiske og Putin-kritiske aktioner er ytringsfrihed, menneskerettigheder, løsladelsen af politiske fanger og krigen i Ukraine.

Men de budskaber kommer ikke hurtigere frem til hjemlandet af, at Putin har skruet op for censuren af de russiske medier under krigen.

Ifølge Maria Alyokhina er medierne en enorm propagandamaskine, styret af Putins regering, og lige så kriminelle som de russiske soldater, der dræber den ukrainske befolkning.

I den virkelige verden kan alle bare købe en balaclava, klippe huller og lave deres egen protest

Maria Alyokhina, aktivist i Pussy Riot

- Vi har en meget stærk censur, og russerne må ikke engang sige ordet "krig". Det kan du få otte års fængsel for.

Derfor tyr Pussy Riot nu til deres punkbaggrund. De har udgivet en oplysende musikvideo om krigen i Ukraine, der skal gå uden om propagandamaskinen, og så har gruppen indsamlet over syv millioner dollars til ukrainernes kamp mod Ruslands invasion.

Den her invasion er en trussel mod hele Europa, siger Maria Alyokhina.

Hun mener desuden, at Pussy Riots vigtigste opgave, også med udstillingen, er at tale med omverdenen om, hvad der foregår, hvilken vej regimet går, og at de ikke stopper.

- Så vi kæmper med vores kunst, men helt ærligt, så vil jeg helst kæmpe med våben. Vi gør, hvad vi kan hver især, siger hun.

Korrespondent: - Det batter ikke det store

Ifølge TV 2s korrespondent og Ruslandsekspert, Claus Borg Reinholdt, er det næsten umuligt for Pussy Riot at nå igennem Putins censurmur:

- Det batter desværre ikke det store, for det er enormt svært at penetrere den virtuelle, russiske mur. Pussy Riot prøver at komme frem med en sandhed til russerne, som regimet bare lukker hårdt ned for.

- Og så er det svært at få et stort folkeligt oprør i gang i Rusland, når aktivister som Pussy Riot og andre kloge hoveder er blevet nødt til at flygte ud af landet. Langt de fleste russere tør ikke selv at gå imod styret, siger han.

Men det er ikke en mulighed for Pussy Riot at tage tilbage lige nu, siger medlemmet Lucy Shtein, der også er i Danmark for dele Pussy Riots budskaber med resten af verden.

Pussy Riots opråb kan virkelig minde os om at værdsætte vores eget demokrati og sætte det hele lidt i perspektiv

Claus Borg Reinholdt, Korrespondent, TV 2

Hun og Maria Alyokhina flygtede i 2022 til Island fra deres husarrest i Moskva, forklædt som takeaway-bude.

- Jeg står på wanted-listen i Rusland, så selv hvis jeg tog tilbage, ville jeg blive fængslet og ville slet ikke kunne protestere, og hvad ville pointen være i det?