25-årig gravid blev afvist til job: - Ulovligt, siger ligebehandlingschef
Ligebehandlingschef Bjarke Oxlund forklarer, at det er diskrimination at afvise gravide til et job, udelukkende på grund af graviditeten.
Da Signe Ellen Nissen søgte et studiejob hos Sex & Samfund, havde hun ikke troet, at det var et problem, at hun var gravid.
Men det blev det.
Hun blev afvist til jobbet – fordi hun skulle på barsel otte måneder senere.
- Jeg søgte et studiejob, men blev afvist med en besked, om at jeg er superdygtig, men at de ikke kan ansætte mig, når jeg skal på barsel til november, fortæller Signe Ellen Nissen.
Hun uddyber, at det var en "kæmpe mavepuster".
Ifølge ligebehandlingschef hos Institut for Menneskerettigheder, Bjarke Oxlund, er det ulovligt.
Du kan læse Sex & Samfunds svar på kritikken længere nede i artiklen.
Afvist over sms
Signe Ellen Nissen fandt ud af, at hun var gravid tre dage før samtalen hos Sex & Samfund, så da de til samtalen spurgte hende, hvad hun skulle efter sommerferien, valgte hun ikke rigtigt at svare.
- Jeg ved ikke lige, hvordan jeg skal håndtere det eller om graviditeten holder, så jeg svarer bare sådan lidt udenom, forklarer hun.
Efter jobsamtalen fik Signe Ellen Nissen at vide, at Sex & Samfund lige skulle tænke over det. Det samme skulle Signe Ellen Nissen. Hun ville dog gerne være ærlig, og derfor skrev hun en sms til kvinden, hun var til samtale hos.
- Jeg skriver, at jeg er gravid, for at jeg har mit på det rene, og fordi jeg ikke havde overvejet, at de ville bruge det til at afvise mig.
Signe Ellen Nissen uddyber, at når Sex og Samfund kæmper for kvinders rettigheder, havde hun slet ikke tænkt på, at hun kunne blive afvist, fordi hun var gravid.
Derefter modtog hun afslaget fra medarbejderen, hun var til samtale hos.
Og det er altså "direkte diskrimination", vurderer Bjarke Oxlund.
Ligegyldigt om det er studiejob
At det er et studiejob, kan for mange lyde som formildende omstændigheder. Men her peger ligebehandlingschefen på, at der principielt ikke er forskel på, om du er studentermedhjælper eller direktør.
- Det er ulovligt at afvise en kvinde, fordi hun er gravid. Det er direkte diskrimination ifølge ligebehandlingsloven, forklarer Bjarke Oxlund.
Til at starte med havde Signe Ellen Nissen ikke set, at det var en afvisning på grund af hendes barsel. Men når hun læser sms’en igen, står det klart og tydeligt, hvorfor hun ikke fik jobbet.
- Det, der forvirrede mig i starten, var, at det jo udadtil virker, som om hun er flink, fortæller hun.
Beskeden kan virke sød
Men her vurderer ligebehandlingschefen, at selvom beskeden virker "sød og opbakkende", så er det ulovligt at sms'en "direkte ligger til grund, at graviditeten og barslen gør, at hun ikke vil kunne få stillingen", siger han.
- Og selvom det er nemt at forestille sig, at det er besværligt, så er det altså ulovlig diskrimination og forskelsbehandling, uddyber Bjarke Oxlund.
Signe Ellen Nissen kan godt sætte sig ind i, at det er bøvlet at skulle ansætte en som hende, der skal på barsel efter otte måneder, men hun havde ikke overvejet, at graviditeten ville blive et problem, da hun søgte.
- Sex og Samfund kæmper for kvinder og deres rettigheder, og for at der ikke er nogen, der skal diskrimineres. Så synes jeg, det er meget modsigende samtidig ikke at ville ansætte en gravid kvinde, fordi hun er gravid, siger Signe Ellen Nissen.
Det rammer selvfølgelig ekstra hårdt, at vi begår en så alvorlig fejl, når vi selv kæmper for det modsatte
Majbrit Berlau, generaldirektør, Sex & Samfund
Sex & Samfund: - En alvorlig fejl
I en besked til TV 2 Echo skriver Sex & Samfunds generaldirektør, Majbrit Berlau, at Sex & Samfund har begået en alvorlig fejl, og at hun på vegne af organisationen har givet en klar undskyldning til Signe Ellen Nissen. Desuden uddyber hun med følgende svar:
Signe Ellen Nissen fortæller, at hun blev afvist til et studiejob hos jer, fordi hun var gravid – hvorfor det?
- Den sms-besked er på ingen måder i overensstemmelse med vores værdier og den danske lovgivning, og derfor heller ikke normal praksis hos Sex & Samfund. Jeg har på vegne af organisationen givet en klar undskyldning før sommerferien til den tidligere ansøger, da jeg blev orienteret om sagen.
Var den medarbejder, der sendte beskeden, klar over, at den besked faktisk er ulovlig?
- Jeg vurderer, at der ikke er tale om en bevidst ulovlig handling, men det ændrer ikke på, at den er ulovlig og derfor har jeg selvfølgelig også undskyldt.
Hvornår blev I klar over, at der var et problem med den afvisning til Signe Ellen Nissen?
- Den tidligere ansøger rejser kritikken en del tid efter ansættelsesforløbet, og først derefter bliver jeg opmærksom på problemet hos os. Før sommerferien tager jeg derfor kontakt til den tidligere ansøger – både for at høre vedkommendes side af sagen og for at give en klar undskyldning til vedkommende.
I er en organisation, der kæmper for rettigheder, både når det kommer til reproduktion og ligestilling – synes I så, at denne afvisning er korrekt håndteret?
- Nej, den sms-besked er på ingen måder i overensstemmelse med Sex & Samfunds værdier og derfor heller ikke normal praksis hos os. Det rammer selvfølgelig ekstra hårdt, at vi begår en så alvorlig fejl, når vi selv kæmper for det modsatte. Ingen skal opleve forskelsbehandling – og slet ikke fra os.
Kan I forstå, hvis folk fremover kan være kritiske overfor jer, hvis I udtaler jer om kvinders rettigheder?
- Det håber jeg ikke på baggrund af denne fejl, som vi tager dybt alvorligt og har undskyldt for. I over 60 år har vi som organisation kæmpet for seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder og det vil vi ufortrødent fortsætte med – for det er der brug for.
Hvordan håndterer I fremover, hvis I får gravide ansøgere – både til studiejob og fuldtidsjob?
- Som vi ellers normalt gør – vi har brug for at være en divers arbejdsplads, og den konkrete korrespondance med den tidligere ansøger er fuldstændigt ude af trit med vores værdier og normale praksis, siger Majbrit Berlau.
Et grundlæggende problem
Nu har Signe Ellen Nissen taget en beslutning om at være ærlig om at være gravid, hvis hun står i samme situation i fremtiden.
Oplevelsen med Sex & Samfund bruger hun som "benzin" til at tale så meget om det som muligt, så andre ikke skal opleve samme diskrimination som hende, forklarer hun.
- Jeg synes grundlæggende, at det er et problem, at man ikke kan få lov til at blive gravid og få sig et barn, når man vil.
- Fordi man skal tænke over, hvilken konsekvens, det kan have for ens karriere. Det burde godt kunne hænge sammen, at man er mor og en dygtig medarbejder, fortæller hun.