For et år siden døde Amalie Vilslev: - Midt i min største sorg reddede hun mig

I forbindelse med 1-året for Amalie Vilslevs død har TV 2 genbesøgt flere af de personer, der kendte hende.

Amalie Vilslev døde 16. august 2022. Hun var 21 år, da hun døde efter at være erklæret terminal, fordi hendes krop afstødte hendes transplanterede lunger.

Men hendes liv runger stadig.

Inden hun gik bort, nåede hun nemlig at fortælle Danmark om livet som døende ung, som nægtede at sætte livet på pause.

TV 2 har bedt flere af de personer, der var tæt på hende, eller for hvem Amalie Vilslev betød meget, om at svare på, hvad de bærer med sig, et år efter at hun sov ind.

Julie List, veninde

At miste Amalie Vilslev er noget af det sværeste, som veninden Julie List har oplevet i sit liv.

- Hun var ikke bare en veninde, hun var et omvandrende kæmpesmil, min største støtte og en af de personer, der troede allermest på mig, siger hun.

Julie List fortæller, at hun blev reddet af Amalie Vilslev, selvom hun ikke er her mere.

- Inden hun døde, snakkede vi om, at jeg skulle søge en sideløbende uddannelse med sygeplejersken. Dette reddede mig fra at gå ned psykisk. Midt i min største sorg reddede hun mig.

Det sidste, hun og Amalie Vilslev sagde til hinanden for et år siden, var, at de elskede hinanden. Og hun ville aldrig have været sit venskab med Amalie Vilslev foruden, selvom det blandt andet omfattede at tale om, hvordan Amalie Vilslevs begravelse skulle være.

Amalie Vilslev havde også fortalt, hvilket tøj hun gerne ville have, at Julie List havde på i kirken. En lilla sommerkjole med sommerfugle.

- Jeg mærker Amalies kærlighed endnu og vil altid gøre det. Alt, vi har, er nu, siger Julie List med henvisning til Amalie Vilslevs livsmotto.

Karoline Gyldenstjerne, stifter af Vilslevgruppen

Karoline Gyldenstjerne har stiftet Vilslevgruppen for unge mellem 15 og 30 år, der – ligesom hende selv – venter på et nyt organ eller har fået et. Det giver dem et fællesskab med hjælp og støtte.

Gruppen blev dannet i Amalie Noes Vilslevs navn i hendes sidste levetid.

- Gruppen er vokset fra 19 unge til 75 unge. Vi kan afholde events, finansiere psykologforløb og give særlig støtte, når nogen bliver alvorligt syge, siger hun.

Hun fortæller, at Amalie Vilslevs ”enorme aftryk på danskerne” både ses og mærkes – blandt andet på gruppens Instagram-profil.

- Vi modtager stadig regelmæssigt beskeder med billeder fra folk, der har fået tatoveret “Alt, vi har, er nu”, siger Karoline Gyldenstjerne.

Hun fortæller, at gruppen også får henvendelser om foredrag, udtalelser til skoleprojekter og opmærksomhed fra Christiansborg. Flere politikere har talt med gruppens medlemmer om organdonation.

- Alt sammen takket være det fundament Amalie lagde for os og hele vores patientgruppe, da hun ufiltreret fortalte hele Danmark om at være lungetransplanteret og elske at leve livet til trods, siger Karoline Gyldenstjerne.

Amalie Stephensen, inspireret af Amalie Vilslev

På Amalie Stephensens arm er en af de ting, hun har med sig fra Amalie Vilslev, meget tydelig. Hun har tatoveret Amalie Vilslevs leveord: ”Alt, vi har, er nu”.

Og selvom de to Amalie’er ikke nåede at møde hinanden, var Amalie Stephensen meget inspireret af måden, som Amalie Vilslev levede sit liv.

- Amalie har givet mig et perspektiv på livet, som jeg hver dag gør mit bedste for at have med i min måde at leve på, siger hun.

- Hun har lært mig ikke at spilde min tid, lært mig at gøre mig umage for at tage vare på mig selv.

Anna U. Mikkelsen, redaktør

TV 2 Echo var helt tæt på Amalie Vilslev i de sidste par år. Redaktør Anna U. Mikkelsen har derfor lært både Amalie Vilslev selv og hendes familie godt at kende.

Anna U. Mikkelsen blev også rørt at hendes historie, der stadig fylder et år efter.

- Jeg er blevet bedre til at tænke ”pyt” og finde taknemmelighed i hverdagen, når det hele kan virke gråt og kedeligt, siger hun.

- For som Amalie så fint viste, er der altid glimmer og lys, hvis man bare kigger efter det.

Vandt pris

Amalie Noes Vilslev blev bisat fra Haderslev Domkirke 27. august sidste år.

Og hun håbede, at hendes historie vil give flere lyst til at tale om døden.

Hun sagde, at man eksempelvis kunne åbne samtalen over middagsmaden.

- Hvad vil jeg til min begravelse? Hvordan skal kirken se ud? Skal jeg begraves eller brændes? Og hvilke blomster?

Efter sin død vandt Amalie Vilslev prisen for Årets forbillede til Echoprisen, som blev afholdt i marts 2023.

Du kan se eller gense dokumentaren 'Amalie skal dø' lige her på TV 2 Play.