Eksperter kritiserer modeugen – tyder på greenwashing, siger organisation
Modeugen er ikke så grøn og bæredygtig, som den gerne vil fremstå, siger eksperter.
Har du også bemærket de ekstra mange smarte mennesker, der i denne uge render rundt i København?
Det gør de, fordi der fra mandag til fredag i denne uge er Copenhagen Fashion Week – altså Københavns modeuge.
Men bag det moderigtige ydrer rumsterer en sandhed om den industri, der hyldes. For flere eksperter, som TV 2 Echo har talt med, kritiserer den for ikke at være så grøn, som den kan fremstå.
Modeindustrien udleder med sine 1,7 milliarder ton om året mere CO2 end al international flyvning gør tilsammen. Til gengæld har Københavns modeuge et stort bæredygtighedsfokus og er tidligere blevet fremhævet som et bæredygtigt pragteksemplar af internationale modemagasiner som britiske Vogue og amerikanske Atmos.
18 bæredygtige minimumskrav
Men kradser man i overfladen, bør man ifølge eksperterne holde igen med rosen.
Rosen har ellers gået på, at modeugen i København har lavet en bæredygtighedsstrategi. Den blev først fremlagt i 2020 som handlingsplan, men har fra i år været formuleret som 18 minimumskrav til de tøjmærker, som skal vise deres modeshows ved arrangementer i løbet af modeugen.
Kravene lyder blandt andet på at arbejde strategisk med at integrere bæredygtighed og internationale standarder for menneskerettigheder. Et andet lyder ordret:
"Vi benytter os ikke af plastikindpakning til enkeltbrug bag scenen i løbet af modeugen, men tilbyder alternativer, der er genanvendelige, genanvendte eller kan bruges til andre formål".
Men nu kritiseres kravene af både eksperter og miljøorganisationen Plastic Change, blandt andet fordi det er umuligt at gennemskue, hvad det er, tøjmærkerne konkret skal leve op til.
Kritikken går også på, at der ikke stilles krav, der leder branchen til at nedbringe mængderne af tøj og antallet af kollektioner. Eksempelvis konkrete krav om, at de skal tilbyde reparation af deres tøj eller genbrug.
En af dem, som kritiserer kravene, er Else Skjold, der er ph.d. og lektor i design og bæredygtighed ved Det Kongelige Danske Kunstakademi.
- Hvis vi skal nå klimamålene, skal kravene være meget strengere, siger hun.
Det står dårligt til i branchen
Else Skjold mener, at den danske modeuge lige nu bliver belønnet for noget, som ikke er særlig radikalt, og det viser meget tydeligt, hvor dårligt det står til i modebranchen generelt, når den danske modeuge bliver fremhævet.
Også direktør for miljøorganisationen Plastic Change, der blandt andet arbejder for at sænke mode- og tekstilbranchens klimaaftryk, Louise Lerche-Gredal er kritisk over for kravene og mener, det er problematisk, at de bliver kaldt bæredygtige:
- Modeugen i København markedsfører sig benhårdt på bæredygtighed, men det er nærmest umuligt at gennemskue, hvad tøjmærkerne skal leve op til, siger hun.
Det er en del af modeugens krav, at mindst 50 procent af materialerne i tøjet skal være genanvendt eller af ”foretrukne materialer”. Det er dog ikke specificeret, hvad det betyder i kravene.
- Det, synes vi ikke, er godt nok, og det hænger ikke sammen med reel grøn omstilling. Det tyder mere på greenwashing, siger Louise Lerche-Gredal.
Greenwashing betyder, at en virksomhed forsøger at fremstå mere grøn og bæredygtig, end det reelt er.
Også selvstændig rådgiver for mode- og tekstilbranchen Tanja Gotthardsen mener, at der lige nu er et stykke vej fra kravene til reel grøn omstilling, og hun savner også, at kravene i højere grad udfordrer mængden af tøj, der bliver produceret.
- Mængderne er det allermest afgørende, når vi ser på bæredygtighedsparametrene, og som det ser ud lige nu, så er det mere lappeløsninger, vi er ude i, siger hun.
Dybt problematisk
Derudover mener både Else Skjold og Louise Lerche-Gredal, at der er endnu et centralt kritikpunkt. Nemlig at den tyske webshop Zalando er hovedsponsor, og Københavns Lufthavn er partner på en modeuge, der slår sig op på bæredygtighed.
Zalando sælger nemlig fast fashion-tøj. Fast fashion betyder, at modetøj masseproduceres og sælges til en lav pris. Samtidig blev Zalando anmeldt til Forbrugerombudsmanden for greenwashing.
Det var Forbrugerrådet TÆNK og Tanja Gotthardsen, der mente, at virksomheden var vildledende i sin brug af ordet ”bæredygtig”.
- Det er dybt problematisk at have Zalando som hovedsponsor og lufthavnen som partner, og det er med til at udhule den bæedygtighedsfortælling, som modeugen prøver at skabe, siger Louise Lerche-Gredal.
Mangler ambitiøse mål
Selvom Plastic Change roser modeugen for at forsøge at nedbringe sit klimaaftryk, så er miljøorganisationen samtidig bekymret for, at modeugen kommer til at blåstemple en masse tøjmærker som bæredygtige uden at være det.
I stedet mener Louise Lerche-Gredal, at modeugen og modebranchen generelt bør gøre mere for at reducere produktionen af tøj – for eksempel ved at nedbringe antallet af kollektioner, eller ved at mærkerne tilbyder reparationer, hvis tøjet bliver slidt eller går i stykker.
- Vi ville ønske, at modeugen turde sætte ambitiøse mål, for modebranchen kan aldrig blive bæredygtig, hvis vi ikke reducerer produktionen af tøj, siger hun.
Else Skjold efterspørger, at politikerne blander sig i modeindustriens klimaaftryk.
- Det er en branche, der i mange år er blevet overladt til sig selv, men der er behov for, at politikerne fortæller, hvad det er, de konkret skal gøre, siger hun og tilføjer, at hun dog mener, at det er positivt, at branchen selv prøver at tage ansvar for den grønne omstilling.
Administrerende direktør for Copenhagen Fashion Week, Cecilie Thorsmark, forklarer over for TV 2, at de i øjeblikket er i gang med at skrue på deres bæredygtighedskrav.
- Vores sustainability requirements er minimumskrav, og det er det, der kan og bør være minimum i vores branche. Kravene er tre et halvt år gamle, og vi har allerede nu en strategi for, hvordan vi kommer til at opdatere dem, siger hun.
Københavns Modeuge startede mandag i denne uge og slutter på fredag.
Artiklen er opdateret med information om, at Tanja Gotthardsen også var med til anmelde Zalando til Forbrugerombudsmanden, og at Copenhagen Fashion Week har haft minimumskrav i tre et halvt år.