24 år og leder for 200 medarbejdere: - Der er måske nogen, der synes, jeg er for ung til at være leder

En undersøgelse viser, at færre unge vil være ledere end for bare tre år siden.

For halvandet år siden ringede Cecilie Brandt Jakobsens chef til hende og spurgte, om hun ikke ville komme ind på hans kontor. Hun satte sig nervøst ved hans skrivebord.

På kontoret blev Cecilie Brandt Jakobsen tilbudt en lederstilling – selvom hun kun var 23 år.

- Det føltes totalt fedt og som en megafed anerkendelse.

Hun blev tilbudt jobbet som leder for 200 medarbejdere i shipping- og logistikkoncernen DFDS.

Men det er ikke alle, der ville takke ja, hvis man skal tro en undersøgelse fra 2023 lavet af Konsulenthuset Ballisager.

Her svarede under en fjerdedel mellem 18 og 34 år, at de vil være ledere på et tidspunkt. Det er cirka halvt så mange som for tre år siden.

Fra studentermedhjælper til leder

For bare to år siden var Cecilie Brandt Jakobsen stadig studentermedhjælper og havde lige afsluttet sin bachelor i International Business på Copenhagen Business School.

Men med tilbuddet om lederstillingen stod hun nu over for valget om enten at tage en kandidat, som egentlig altid havde været planen, eller at sige ja tak til jobbet.

Der er måske nogen, der synes, jeg er for ung til at være leder

Cecilie Brandt Jakobsen, leder i DFDS

- Jeg syntes, det var svært, og det var noget af det, der gjorde det sværest at sige ja til jobbet, for jeg havde jo lagt en plan om at tage en kandidat.

Hun sagde ja til jobbet, og fra den ene dag til den anden blev studiejobbet og lejligheden i København skiftet ud med ansvaret for en afdeling med 215 ansatte på kontorer rundt om i Europa og en hverdag i London langt væk fra familie og venner.

Jobbet tror hun selv, hun fik, fordi hun havde arbejdet på et projekt i virksomheden, der konkluderede, at der var brug for en leder i afdelingen. Derigennem tror hun, at hun havde bevist, at hun kunne arbejde både med de opgaver og mennesker, det krævede.

Hun ved godt, hvorfor hun sagde ja. Det var et job og en virksomhed, hun kunne se sig selv i.

- Hvis man gerne vil være ung leder, så skal man virkelig huske, at den virksomhed, man arbejder for, skal afspejle ens værdier og støtte en i de ting, som man kan lide at lave uden for arbejdet.

For Cecilie Brandt Jakobsen betyder det nemlig meget, at hun kan have et privatliv ved siden af arbejdet, når hun eksempelvis spiller håndbold – noget hendes arbejdsplads bakker op om. Hun synes selv, at hun har fundet en god balance og er god til at lægge arbejdet væk i weekenden.

Leder for folk med mere erfaring

I halvandet år har Cecilie Brandt Jakobsen været leder for medarbejdere, der både er ældre end hende og har mange flere års erfaring, end hun selv har, og derfor tror hun også, at hun er den i afdelingen, der stiller flest spørgsmål. Hun gør sig aldrig klogere, end hun er, fortæller hun.

Man bliver ikke leder ved at sidde i hjørnet og vente på at blive opdaget

Cecilie Brandt Jakobsen, leder i DFDS

Tværtimod tvivlede hun i starten meget på sig selv, men har i dag lært at hvile i lederrollen.

Hun har også oplevet, at andre medarbejdere skulle vænne sig til, at hun var så ung og samtidig deres leder.

- Der er måske nogen, der synes, jeg er for ung til at være leder, men det giver mig for alvor lyst til at bevise, at alder ingen betydning har. Det er en masse andre ting, der spiller en rolle.

Hun uddyber, at det for hende handler om, at hun har nogle kompetencer og en personlighed, der kan lide at drive andre menneskers udvikling frem.

Råd til andre unge

Og det er netop det, der ifølge Cecilie Brandt Jakobsen er det bedste ved at være leder, nemlig at hun kan arbejde med mennesker og samtidig gøre en forskel for dem og afdelingen.

En rapport fra 2020 lavet af CPH Business og Lederne slår netop fast, at en af grundene til, at 22-35-årige fravælger lederrollen, er, at der ikke længere er en mening med at være leder, eksempelvis hvis de ikke længere ser en udvikling hos sig selv eller medarbejderne.

Næste mål for karrieren kender Cecilie Brandt Jakobsen ikke endnu, men drømmen er fortsat at få lov til at arbejde med mennesker og at gøre en forskel.

Cecilie Brandt Jakobsen har da også et godt råd til unge, der gerne vil være leder:

- Man bliver ikke leder ved at sidde i hjørnet og vente på at blive opdaget. Nogle gange er man nødt til at steppe op og sætte sig i en situation, der måske ikke er super komfortabel, men hvor man kan vise, at man har nogle kompetencer, der er brugbare.