Den moderne mand har særligt ét problem, når det kommer til dating, mener mandeforsker
I 'Bachelorette' fylder debatten om den moderne mand – men hvad kendetegner egentlig sådan en?
Skal en mand bide kulden i sig og give sin jakke til en kvinde, hvis hun fryser?
Og hvis ja – hvorfor så egentlig?
Det er et af de spørgsmål, der har været diskuteret i denne uges 'Bachelorette', hvor der har været sat fokus på de moderne kønsroller og forventninger til særligt mænd i parforhold.
Blandt andet på Julie Krieglers date med Kasper Stig Henriksen, hvor parret blandt andet diskuterede ovenstående jakkespørgsmål.
Hvad er en moderne mand – og hvilke regler spiller mænd og kvinder efter i parforhold i år 2023?
Blandt nogle af mændene i huset hersker der nemlig forskellige idéer om, hvilke forventninger der er til den moderne mand, og hvad det betyder, når mænd og kvinder dater.
Se Kasper Stig Henriksen og Alexander Mainborg diskutere kønsroller i videoen i toppen af artiklen.
Derfor har TV 2 spurgt kønsforsker Kenneth Reinicke til råds om, hvad der sker med kønsrollerne i tiden, og hvad det betyder for, hvordan vi finder sammen.
Der er ikke så meget længere, der er givet på forhånd
Kenneth Reinicke
Rollerne er til forhandling
Kenneth Reinicke er lektor på RUC og har i en årrække været fremtrædende i dansk mandeforskning. Han har desuden skrevet flere bøger om mænd og maskulinitet.
Han forstår godt, at snakken om den moderne mand og hans forhold til kvinder optager mændene i ’Bachelorette’.
- Der er ikke så meget længere, der er givet på forhånd. Hvem der tjener mest, hvem der passer børnene, hvem der tager initiativ til sex – det er alt sammen til forhandling i dag, siger han.
En af de primære årsager til de store kulturelle ændringer, der er sket i kønnenes forhold til hinanden, er, at kvinden ikke længere er økonomisk afhængig af manden, forklarer Kenneth Reinicke.
Det har ændret de sociale normer for, hvilke forventninger vi som mænd og kvinder har til hinanden.
- Det er ikke længere socialt acceptabelt for en mand at gå ind i et forhold med forventningen om, at det er kvinden, der er den altdominerende omsorgsperson. Og det er heller ikke socialt acceptabelt for en kvinde at forvente, at manden skal tage det fulde økonomiske ansvar, siger han.
Han understreger, at der her er tale om en bred generalisering, og at der altid vil dukke forskelle op, når man tager højde for uddannelsesniveau, socialklasse og etnicitet, ligesom at der ofte vil være store forskelle mellem land og by.
Den moderne mand har gjort sig en indsigt
Zoomer man ind på manden og hans rolle i og uden for parforholdet, er der også flere ting i bevægelse i tiden, fortæller Kenneth Reinicke.
Beder man ham komme med et bud på, hvad, han mener, kendetegner den moderne mand, peger han på én ting.
- Spørger du mig, er den moderne mand en, der har gjort sig den indsigt, at ligestilling er et frigørende projekt for os alle, og at det ikke tager noget fra manden. Og også at der altså kan være en ret høj pris at betale for at have en meget traditionel maskulinitet, siger han.
Han peger på, at den traditionelle maskulinitet i nogle tilfælde har givet mænd et "ensporet" liv med fokus på at være den stærke forsørger – det koster andre steder, blandt andet i de nære relationer, påpeger han.
Selvom at de forventes at være en empatisk og lyttende mand, har de en oplevelse af, at de også skal holde fast i noget traditionelt maskulint
Kenneth Reinicke, mandeforsker ved RUC
Dermed ikke sagt, at det nødvendigvis er helt lige til for mænd at finde sig tilpas i en mere moderne maskulinitet.
- Mange mænd ser noget paradoksalt i, at selvom at de forventes at være en empatisk og lyttende mand, har de en oplevelse af, at de samtidig skal holde fast i noget traditionelt maskulint ved også at kunne være ham, der "skærer igennem", siger Kenneth Reinicke.
Han mener, at den balance repræsenterer et uafklaret spørgsmål for mange moderne mænd.
Kvinder har igennem mange år lært at forholde sig til deres køn
Kenneth Reinicke, mandeforsker ved RUC
Det koster for manden at stå frem
Kenneth Reinicke påpeger dog, at selvom at den moderne mand har blik for ligestilling, er det stadig svært for mænd at tale om deres eget køn.
At gøre det sætter nemlig manden i en socialt udsat position, vurderer han.
- Kvinder har igennem mange år lært at forholde sig til deres køn. Men det er stadig en usikker position for mænd at indtage at skulle italesætte de her ting over for andre mænd. Det ville være løgn at sige, at det ikke var, siger Kenneth Reinicke.
Det på trods af at der generelt er kommet mere fokus på de områder inden for ligestilling, hvor den danske mand sakker bagud. Det gælder blandt andet indenfor uddannelse, sundhed, og når det kommer til de negative statistikker som vold og misbrug.
Derfor håber Kenneth Reinicke, at det i fremtiden bliver nemmere for mænd at tale om deres køn på godt og ondt.
- Metoo-bevægelsen og samtykkeloven har – blandt andet – bredt samtalen om køn bredt ud i samfundet, og den udvikling vil forhåbentligt på sigt gøre det nemmere for mænd at deltage uden at risikere stigmatisering.
Se 'Bachelorette' hver tirsdag, onsdag og torsdag på TV 2 Echo og TV 2 Play.